Helsedirektoratets kostholdsråd

Her er linken til helsedirektoratets hjemmeside og kortversjonen av "Råd om kosthold og fysisk aktivitet"

Råd 1:

Det er anbefalt et kosthold som hovedsakelig er plantebasert - dvs inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk. Begrenset inntak av rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.

Råd 2:

Det er anbefalt at man opprettholder balanse mellom energiinntak og energiforbruk for å opprettholde vekten innenfor normalområdet. Kort sagt bør man begrense inntak av energirike matvarer samt matvarer med mye tilsatt sukker. I tillegg bør man være regelmessig fysisk aktiv.

Råd 3:

Spis MINST 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Dette tilsvarer minst 500 gram daglig. Omkring halvparten bør være grønnsaker og halvparten frukt og bær.

Råd 4:

Spis minst 4 porsjoner fullkornsprodukter hver dag. Frokostblandinger, grovt brød og knekkebrød er gode fullkornskilder.

Råd 5:

Spis fisk tilsvarende 2 - 3 middagsporsjoner i uken. Dette tilsvarer 300 - 450 gram fisk per uke. Fisk som pålegg kan alternativt erstatte fisk som middag. 200 gram av fiskeinntaket bør være fet fisk.

Råd 6:

Det anbefales at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet. Inntak av meieriprodukter med mye mettet fett (fløte, helmelk og fete oster) bør begrenses.

Råd 7:

Det anbefales at man velger magert kjøtt og magre kjøttprodukter og begrenser inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt. Storfe, svin, sau og geit er typer kjøtt som betraktes som "rødt kjøtt". Bruk fortrinnsvis hvitt kjøtt (kalkun,kylling) og fisk.

Råd 8:

Det anbefales at man velger matoljer, flytende margarin eller myk margarin. Bruken av meierismør og smørblandet margarin inneholder høyt innhold av mettede fettsyrer samt transfettsyrer. Det foretrekkes inntak av produkter som har høyt innehold av umettede fettsyrer (raps-, solsikke-, oliven- og soyaolje)

Råd 9:

Vann anbefales som drikke. Inntak av drikke med tilsatt sukker (saft og brus) bør begrenses.

Råd 10:

Begrens inntaket av tilsatt sukker. Inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til mindre enn 10% av det totale energiinntaket.

Råd 11:

Begrens inntaket av salt. Inntaket bør begrenses til maksimalt 6 gram per dag. Husk at bearbeidede matvarer og ferdigretter inneholder mye salt. Bruk andre smakstilsetninger som urter og saltfrie krydder istedenfor salt ved matlaging.

Råd 12:

Kosttilskudd kan være nødvendig for å sikre næringsstoffinntaket for noen grupper i befolkningen. Ved normalt sunt og variert kosthold - vil kosttilskudd være unødvendig for de fleste. Personer som ikke spiser fet fisk - bør ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3-tilskudd for å sikre inntak av av flerumettede omega-3-fettsyrer. Personer med lavt energiinntak (< 1500 kcal/daglig) bør ta et multivitamin/mineral tilskudd i tillegg til kostholdet. Ved påvist jernmangelanemi/lav jernstatus - anbefales jerntilskudd.

Råd 13:

Det anbefales at alle daglig er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter. KUN 20% av den voksne befolkning oppfyller denne anbefalingen. For å vedlikeholde et større vekttap - anbefales det 60 - 90 minutter moderat fysisk aktivitet de fleste dager i uken.

Kilde : Helsedirektoratet " kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer"

Ønsker du utfyllende informasjon - råder vi deg til å gå inn på hjemmesiden til helsedirektoratet.