Misvisende baderomsvekt?

Har du startet en ny og bedre livsstil med trening og sunnere kosthold - og opplever at vektnålen ikke beveger seg i noen retninger?

Da kan det kansje være en trøst at det finnes flere forhold som påvirker vår vekt. Det viktigste er å huske på at vekten ikke måler annet en faktisk vekt!!

Den skiller ikke mellom muskler, fett, vann, bein eller indre organer.

Hvis vekten viser et vekttap - kan vekten ikke fortelle deg om du mister muskelmasse, fett eller vann.

Det er forståelig at det er frustrerende å legge stor innsats i trening og omlegging av kosthold - når tallene som fremkommer på vekten ikke viser noen endring. Det er derfor viktig å huske på at det er mange forhold som bestemmer vår vekt og at det til sist er en endret kroppssammensetning som er ønskelig ved et vekttap. Mindre fett og mer muskler.

Hvis du hopper opp på vekten daglig for å måle hvor mange gram du har tapt deg det siste døgnet - kan du få noen ubehagelige overraskelser som faktisk kan medføre frustrasjon og tap av motivasjon.

Kroppen inneholder ca. 60% vann. Svingninger i kroppens væskebalanse - vil medføre svingninger i vekten - både opp og ned - i løpet av kort tid. Dette styres blant annet av saltinntak, væskeforbruk og væskelagring.

Spiser du et saltrikt måltid - kan du lagre en del væske i kroppen over flere døgn. Er du kvinne i fertil alder - er det svært vanlig å gå opp 1 - 2 kg i premenstruell periode fordi du lagrer væske i kroppen.

Det er også viktig å vite at kroppens "drivstoff" - karbohydrater - er lagret i kroppen som glykogenlagere i blant annet muskulaturen. En normal person lagrer inntil 500 gram glykogen og per gram glykogen lagres også 2.7 gram vann. Det vil derved si at 500 gram glykogen lagrer 1.35 liter vann. Variasjoner i dette lageret vil medføre raske svingninger i vekten.

Så tenk deg om før du hopper opp på vekten i tide og utide. Det ideelle er om du unngår å veie deg mer enn 1 gang pr måned. Hvis du føler at du vil ha større kontroll - kan du feks. finne deg en fast ukedag og veie deg 1 gang pr uke - fastende på morgenen uten klær. Gjerne en Fredag - når du har vært flink hele uken.