Lavkarbo- versus lavkalorikosthold

Lavkarbokosthold

Lavkarbokosthold - innebærer at andel karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett. Dvs at du spiser lite eller ingenting av stivelsesrike produkter (raske karbohydrater) som feks. sukker, snop, potetgull, brød, poteter, ris, pasta, kornblandinger mm. Lavkarbokosthold innebærer ingen kaloritelling. Det finnes mange ulike lavkarbomodeller - og de ulike diettene kommer med ulik design/profil. Man kan velge om man vil kjøre en helt restriktiv linje som medfører at inntaket av karbohydrater er lavest mulig - eller man kan velge en modell hvor man kun reduserer noe av karbohydratinntaket.

Lavkalorikosthold

Lavkalorikosthold innebærer at antall kalorier som inntas skal være mindre enn antall kalorier som forbrukes. Denne modellen innebærer kontrollert inntak av kalorier i forhold til forbruk. Dette krever at man har kunnskap om matvarers næringsinnhold - eller benytter seg av kostholdsregistrering som regner sammen dagens inntak. Fordelen med denne type registrering er at man får økt kostholdskunnskap/matvarebevissthet. Det finnes ulike matvareprogrammer på nettet. Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Andersen tilbyr kostholdsdagbok på nett. www.somebody.no . Helsemyndighetene har også en nettside - kostholdsplanleggeren - som er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Tidligere var kostrådene ensidig fokusert på å redusere fettinntak for å gå ned i vekt. Nå har ernæringsmyndighetene åpnet for ny forskning - som viser til at studier hvor kosthold som har en moderat økning av protein og reduksjon av raske karbohydrater - kan være gunstig for vektreduksjon.

Uansett hvilken modell man velger for å gå ned i vekt - må man være motivert for endring og ha et langtidsperspektiv på endringene og vektreduksjonen. Det nytter ikke å sette hodet i slankemodus. Når målet er nådd og du glir tilbake i gamle vaner - vil vekten øke gradvis igjen. Se på det som en endring av livsstil - finn en vei som du kan følge resten av livet og som inkluderer det å kunne kose seg. Fysisk aktivitet er en viktig del av denne nye livsstilen.